Van Haber

Taze Van Otlu Peyniri Tezgâhlarda! Fiyatı Şaşırtıyor!

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte Van’ın kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan taze Van Otlu Peyniri tezgâhlardaki yerini aldı. Türkiye’nin birçok yerinden sipariş edilen bu lezzetli peynir, bu yıl 200 ile 250 TL arasında satışa sunuluyor.

Abone Ol

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte Van’ın kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan taze Van Otlu Peyniri tezgâhlardaki yerini aldı. Türkiye’nin birçok yerinden sipariş edilen bu lezzetli peynir, bu yıl 200 ile 250 TL arasında satışa sunuluyor.

Van ve çevresinde doğal olarak yetişen bitkilerin karışımıyla hazırlanan meşhur otlu peynir, taze haliyle sofralarda yerini aldı. Geçtiğimiz yıl 180 ile 220 TL arasında değişen otlu peynir, şimdi ise 200 TL ile 250 TL arasında satışa sunuluyor. Taze olarak elde edilen otlu peynir, yaz sezonu boyunca küplere konulup toprağa gömülerek kışın tüketilmek üzere hazırlanıyor. Bu yılki fiyat artışı, otlu peyniri daha lüks bir yiyecek haline getirdi. Yöre halkının önemli geçim kaynaklarından biri olan otlu peynir, geleneksel üretim yöntemleriyle yapılmaya devam ediyor.

PEYNİRCİLER ÇARŞISI ESNAFI: “TALEP ARTIYOR”

Van’daki Peynirciler Çarşısı Esnaf Başkanı Hasan Kayhan, sezonun başlamasıyla birlikte koyun peynirine olan talebin arttığını belirterek, “Van peynirinin kalitesi yalnızca bölgeyi değil, İstanbul gibi büyükşehirleri de besliyor. Bu peynir, geleneksel üretim süreci ve doğal içeriğiyle her yıl büyük ilgi görüyor. Ancak bu yıl fiyatlar biraz yüksek oldu” dedi.

KOYUN PEYNİRİ FİYATLARI 250 TL’DEN ALICI BULUYOR

Fiyatların bu yıl makul seviyede başladığını belirten Kayhan, özellikle koyun peynirinin piyasadaki dengesini şöyle anlattı:

“Şu anda koyun peyniri 250 TL’den rağbet görüyor. İnek peyniri zaten sürekli piyasada bulunur. Asıl fiyatları belirleyen koyun peyniri. Bizde fiyatlar Türkiye geneline göre uygun başladı. Bu bolluktan mı yoksa ekonomik koşullardan mı, kestiremiyorum. Ama sezon yeni başladı, hayvanlar yavaş yavaş yaylalara çıkıyor. Bundan sonra üretim artar.”

FABRİKA ÜRÜNLERİNE DİKKAT EDİLMELİ

Kayhan, piyasadaki bazı fabrika peynirlerinin içerik açısından tüketiciyi yanıltabileceğini belirterek, “Fabrika üretimi peynirlerde yağ oranları farklı olabiliyor. Biz her zaman doğaldan yanayız. Renk ve görsellik bizim için değil; doğal ve organik olması önemli. Bu yüzden tüketicilere dikkatli olmalarını öneriyorum” dedi.

“VAN KÜÇÜMSENECEK BİR İL DEĞİL”

Van’ın hem kendi ilini hem de diğer illeri beslediğini ifade eden Kayhan, “Van öyle küçümsenecek bir yer değil. Hem kendi ilini hem de Türkiye’nin birçok şehrini, özellikle İstanbul’u besliyor. Van otlu peyniri İstanbul’da bile ciddi rağbet görüyor. Tulum peyniri Erzincan’la anılır ama Erzincan’daki tulumların en az yüzde 30’u Van’dan alınan peynirle yapılıyor. Tulum zamanı Erzincanlılar buraya gelip peynir alıyor. Geçen yıl taze ürün uygun fiyatlıydı ve çoğu dışarıya gitti. İçeride az peynir kaldı. Hal böyle olunca eski peynir kıymetlendi ama halk rağbet etmedi. Bu durum üreticiyi etkiliyor. Herkes taze satmak isteyince depoda ürün kalmıyor, bu da yıl sonu fiyatlarını yukarı çekiyor.” diye konuştu.

GEÇEN YIL DIŞARIYA GİDEN PEYNİR İÇERİDE PAHALANDI

Son olarak yetkililere seslenen Kayhan, “Valilikten ve Tarım İl Müdürlüğü’nden daha fazla destek bekliyoruz. Köylere gidilerek bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı. Tuz oranı kontrol edilmeli, peynirler sağlıklı kaplarda gömülmeli. Peynirciler Çarşısı’nın tanıtımı yapılmalı. Gerekirse sempozyumlar düzenlenmeli. Çünkü Van otlu peyniri bu kenti temsil eden bir üründür” dedi.