Asayiş

Turizm Sezonu Ayıların Uyanışıyla Başladı

Bitlis’in Ahlat, Güroymak ve Tatvan ilçe sınırlarında yer alan Nemrut Kalderasında yolların açılmasıyla birlikte turizm sezonu da resmen başladı.

Abone Ol

Bitlis’in Ahlat, Güroymak ve Tatvan ilçe sınırlarında yer alan Nemrut Kalderasında yolların açılmasıyla birlikte turizm sezonu da resmen başladı. Eşsiz manzarası, zengin florası ve krater gölüyle her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan bölge, bu yıl da yoğun ilgi görüyor. Doğanın uyanışıyla birlikte, bölgenin simgelerinden olan bozayılar da kış uykusundan çıkarak yeniden görülmeye başlandı.

Ziyaretçilerin artmasıyla birlikte insan hareketliliğinin yükseldiği Nemrut Krater Gölü çevresinde ayılar yiyecek arayışına girdi. Bölgede uzun süredir doğa gözlemleri yapan doğa gözlemcisi Dr. Cihan Önen, özellikle bahar aylarıyla birlikte bozayıların daha sık görünür hale geldiğini belirtti.

"İlk Tepkiler Çok Önemli"

Dr. Önen, bu dönemde ayıların davranışsal rehabilitasyon sürecinde olduğunu vurgulayarak, “Ziyaretçilerin ilk aylarda bu hayvanlara göstereceği yaklaşım, onların doğayla kurduğu ilişki açısından oldukça belirleyici olabilir,” dedi. Yaz aylarına doğru bölgedeki insan yoğunluğunun daha da artmasının beklendiğini ifade eden Önen, doğal yaşam alanlarının korunmasının öncelikli olduğunu söyledi.

"İyi Niyetle Beslemek Büyük Hata"

Ziyaretçilerin zaman zaman iyi niyetle ayıları beslemeye çalıştığını, ancak bunun son derece zararlı ve tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirten Önen, şunları söyledi:

“Bu davranış, ayıların doğal beslenme alışkanlıklarını bozuyor. Onları insanlara yaklaştırıyor ve sonuçta doğaları gereği vahşi olan bu canlılar, tehdit oluşturabilir. Geçmişte bu durumun yarattığı olumsuzluklara şahit olduk. Bu tür etkileşimler hem insanlar hem de hayvanlar için riskli."

Yetkililerden Uyarı: Artık Bırakmayın, Elle Beslemeyin

Yetkililerin bölgeye yönelik yaptığı uyarılar arasında şu başlıklar öne çıkıyor:

  • Piknik alanlarında yemek artığı bırakılmaması,
  • Mangal yapılmaması,
  • Ayıların elle beslenmemesi.

Dr. Önen ayrıca, ekolojik denge açısından yaban hayatının korunmasının kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Bu kapsamda, ayıların doğada kendi besinlerini bulmaları için meyve ağaçları dikilmesi ve besin zincirinde yer alan diğer canlıların korunması gibi uygulamaların önemine işaret etti