Van Haber

Uzmanlar Uyarıyor; Vanlılar Dikkat! Ölümcül Olabilir!

Van İl Sağlık Müdürlüğü  Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Dr. Ferdane Şeyma Toplu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne karşı uyardı.

Abone Ol

Van İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Dr. Ferdane Şeyma Toplu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne karşı uyardı.

Van İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ferdane Şeyma Toplu, yaz aylarının gelmesiyle birlikte artış gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında önemli uyarılarda bulundu. Dr. Toplu, hastalığın keneler yoluyla bulaştığını ve özellikle İç Anadolu’nun kuzeyi, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ile Orta Karadeniz bölgelerinde yaygın olarak görüldüğünü belirtti.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ CİDDİ OLABİLİR

KKKA’nın yüksek ateş, halsizlik, bulantı, kusma ve ishal gibi semptomlarla başladığını ifade eden Dr. Toplu, bazı vakalarda iç ve dış kanamalarla hastalığın daha ciddi bir tabloya dönüşebileceğini, hatta ölümle sonuçlanabileceğini söyledi.

KENE ISIRIKLARINA DİKKAT!

Hastalığın, virüsü taşıyan kenelerin insan vücuduna tutunmasıyla bulaştığını söyleyen Dr. Toplu, ayrıca hastalığı taşıyan hayvanların kanı, vücut sıvıları ya da dışkısıyla temasın da bulaş riskini artırdığını vurguladı. İnsanlar arası bulaş da mümkün olduğu için, hasta kişilerle temasta bulunanların da koruyucu önlemler alması gerektiğini hatırlattı.

KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Dr. Toplu, tarla, bağ, bahçe, orman gibi riskli alanlara giden kişilerin açık renkli ve vücutlarını örten kıyafetler tercih etmeleri gerektiğini belirtti. “Pantolon paçaları çorap içine sokulmalı, açık renkli örtüler kullanılmalı, dönüşte ise hem kendilerini hem de çocuklarını mutlaka kene yönünden kontrol etmeliler” dedi.

KENE GÖRÜLDÜĞÜNDE NE YAPILMALI?

Vücuda kene tutunduğu fark edildiğinde çıplak elle müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Toplu, “Bez parçası, eldiven ya da poşet gibi uygun bir malzemeyle keneyi çıkarmalı ya da en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalı” diye konuştu. Ayrıca kenenin patlatılmaması, üzerine sigara basılmaması ya da kimyasal maddeler dökülmemesi gerektiğini de ekledi.

HAYVANLARLA TEMASTA DA DİKKAT

Hastalığın hayvanlarda belirti vermeden seyredebildiğine dikkat çeken Dr. Toplu, hayvan kanı, dokusu ve çıkartılarıyla çıplak elle temastan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Son olarak, hangi kene türünün virüs taşıdığının anlaşılamayacağını ifade eden Dr. Toplu, tüm kenelere karşı aynı özenle korunma önlemlerinin alınması gerektiğinin altını çizdi