Van’da fırıncılar, artan maliyetler nedeniyle ekmek dağıtımını durdurdu. “Zararına çalışıyoruz” diyen esnaf, ekmek fiyatının 12-12,5 TL arasında belirlenmesini talep etti. Talepleri reddedilirse, yeni bir grev olasılığının gündemde olduğu belirtildi.
Van’da ekmek üreticileri ile Valilik arasında yaşanan zam gerilimi büyüyor. Geçtiğimiz hafta sonu maliyet artışlarını gerekçe göstererek şehir genelinde ekmek sevkiyatını durduran fırıncılar, şimdi de yeni bir grev hazırlığına girdi. Ekmek fiyatının 12-12,5 TL arasında belirlenmesini isteyen sektör temsilcileri, taleplerinin reddedilmesi üzerine “Zararına üretim yapıyoruz, bu şekilde ayakta kalmamız mümkün değil” diyerek ikinci kez üretimi durdurabileceklerinin sinyalini verdi.
“BU İŞİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ KALMADI”
17 yıldır Van’da fırıncılık yapan Nuri Özdemir, son bir yılda maliyetlerin neredeyse iki katına çıktığını söyledi. Özdemir, “Ben bir fırında 11 kişi çalıştırıyorum, 9'u sigortalı. Yağın tenekesi olmuş 1150 TL, bir çuval un 1000 TL’ye dayandı. Elektrik, su, doğalgaz, personel derken zaten kazandığımız bir şey yok. Ekmek şu an bize 11 liraya mal oluyor ama biz 10 TL’ye satıyoruz. Bu mantıklı mı? Resmen zararına satış yapıyoruz. Biz 12 lira istedik ama valilik kabul etmedi. E bu durumda biz de uyarı niteliğinde bir şey yapalım dedik, cumartesi günü marketlere ekmek göndermedik. Bugün durduk, yarın yine durabiliriz.” dedi.
“FIRINLARI KAPATMADIK”
Özdemir, fırınların kapatılmadığını ancak dışarıya ekmek çıkarmayarak tepkilerini gösterdiklerini belirterek, “Fırını kapatmak halkı mağdur etmek olur, bunu istemeyiz. Ama markete, bakkala ekmek göndermediğimizde belki sesimiz daha çok duyulur. Bu bizim emeğimiz, biz üretmek istiyoruz ama hakkımızı da almak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“HALK DA BİZ DE MAĞDURUZ, ÇÖZÜM ÜRETİN”
Bir diğer fırıncı Süleyman Gülmez de sektörde yaşanan krizin sadece üreticileri değil, tüketiciyi de vurduğunu savunarak, “14 kişi çalıştırıyorum, hepsinin ailesi var. Biz bu insanlara maaş vermek zorundayız ama artık yetişemiyoruz. İşçi ‘Ben zam istiyorum’ diyor. Haklı mı? Haklı. Ama biz kazanmadan nasıl verelim? Ya işçi çıkaracağız ya da üretimi sınırlayacağız” şeklinde konuştu.
“SADECE FIRINLAR DEĞİL TEDARİKÇİLER DE SORUN YAŞIYOR”
Gülmez, sadece fırınların değil, tedarikçilerin ve ulaştırmanın da büyük sıkıntıda olduğunu vurgulayarak, “Unu getiren firma artık 1 haftalık vadeye bile yanaşmıyor. Herkes nakitte. Yağ zamlanıyor, maya bulunmuyor. Biz yine de üretmeye çalışıyoruz ama bu inatla sürdürülemez. Fırıncı olarak bu ülkenin en temel gıdasını üretiyoruz ama görmezden geliniyoruz. Böyle olmaz” dedi.
“NEREDEYSE EKMEĞİ İSTANBUL’DAN DAHA YÜKSEK FİYATA ALACAĞIZ”
Vatandaşlar ise ekmek zammı talebine tepki göstererek, yetkililere “halk ekmek” çağrısında bulundu. Ekmek fiyatlarının artmasını istemediklerini belirten bir vatandaş, “Şu an İstanbul’da ekmek 12 TL, burada ise 10 TL. Ama Van ile İstanbul kıyaslanamaz. İstanbul’da enflasyon daha yüksek. Van’da zaten biz ekmeği fiilen zamlı alıyoruz, arada iki lira fark var. Bu zamma gerek yok” dedi. Fırıncıların taleplerine karşılık alternatif bir çözüm üretilmesi gerektiğini söyleyen vatandaş, Van Büyükşehir Belediyesi’ne seslenerek, “Bu fırınlara bir alternatif gerekiyor. Özellikle Büyükşehir Belediyesinden ricamızdır: Halk ekmek fabrikası kurulmalı, ekmek fiyatları tek bir grubun inisiyatifine bırakılmamalı” ifadelerini kullandı.
“HALKI CEZALANDIRMAK DOĞRU DEĞİL”
Bir başka vatandaş ise fırıncıların ekmek dağıtımını durdurmasını eleştirerek, “Halkı cezalandırmak yerine aslında üreticilerle ilgili bir denetleme yapılmalı. Ekmek satmayarak halkı böyle cezalandırmak doğru değil. Çözüm böyle olmaz” diyerek tepkisini dile getirdi. Fırıncıların yaşadığı sorunlara anlayış gösterdiğini ancak çözümün vatandaşı mağdur etmekten geçmediğini belirten vatandaş, yetkililerin hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyacak adımlar atması gerektiğini vurguladı.
ZAM TALEBİ REDDEDİLDİ, GÖZLER İKİNCİ ADIMDA
Fırıncılar, geçtiğimiz hafta Van Valiliği’ne resmi başvuruda bulunarak yeni fiyat tarifesi talep etti. Ancak Valilik, talebi uygun bulmadı. Van Fırıncılar Odası’nın da süreci yakından takip ettiği ve esnafın yanında durduğu öğrenildi. Bu haberi bozmadan daha çarpıcı bir başlık kullan.