Türkiye’nin dört bir yanından çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, Ağrı Diyadin Mollakara’da yapılması planlanan altın madeni projesine karşı birleşiyor. 29 Mayıs’ta Diyadin'de kitlesel basın açıklaması düzenlenecek.
Türkiye’nin dört bir yanından çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, Ağrı Diyadin Mollakara’da yapılması planlanan altın madeni projesine karşı birleşiyor. 29 Van Çevre Koruma Derneği (ÇEVDER) öncülüğünde birçok çevre ve sivil toplum örgütünün çağrısıyla 29 Mayıs 2025’te Ağrı’nın Diyadin ilçesinde yapılacak olan basın açıklaması, Mollakara Altın Madeni projesine karşı güçlü bir tepki olacak. Proje, bölgenin ekolojik dengesini tehdit ederken, yerel halk ve çevreciler yeni bir İliç faciasının kapıda olduğunu belirtiyor.Diyadin'de kitlesel basın açıklaması düzenlenecek.
Ağrı Diyadin Mollakara’da Alarm
Van Çevre Koruma Derneği (ÇEVDER), Doğa İçin Sanat Derneği (DİSDER), Doğu Anadolu Çevre Platformu (DOĞÇEP), Diyadin Çevre İnisiyatifi ve Zilan Ekoloji Platformu’nun da aralarında olduğu onlarca çevre örgütü, sivil toplum kuruluşu ve baro 29 Mayıs 2025 tarihinde Ağrı’nın Diyadin ilçesi Mollakara köyünde “DİYADİN - MOLLAKARA İLİÇ OLMASIN” sloganıyla bir araya gelerek, altın madeni projesine karşı kitlesel basın açıklaması yapacak.
Mollakara Altın Madeni: Ekolojik Felaket Kapıda
ÇEVDER’in açıklamasına göre, Mollakara Altın Madeni, Anadolu’nun en büyük ekolojik yıkım projelerinden biri olma potansiyeli taşıyor. Murat Nehri ve kollarının tam ortasında, aktif fay hatlarının bulunduğu deprem bölgesinde ve sönmemiş Tendürek volkanının yakınında yer alan maden sahası, 6 köyün ortasında konumlanmış durumda. Projenin en yakın yerleşim birimine uzaklığı yalnızca 190 metre. Bu da yöre halkının yaşam alanlarını doğrudan tehdit ediyor.
“Yeni Bir İliç Felaketi Kapıda”
Diyadin Mollakara altın madeni, 2004 yılında Amerikan şirketi Newmont Mining Corporation tarafından başlatılan arama çalışmaları sonrası 2008’de Koza Altın işletmelerine devredilmişti. 2012 yılında ÇED olumlu kararı verilen proje, 2025’te işletmeye açılmaya hazırlanıyor. İşletmenin ruhsat süresi 2022-2042 yılları arasında 20 yıl olarak belirlenmiş. Projenin ilk aşamasında dört yıl üretim planlanırken, arazi hazırlığı, inşaat ve rehabilitasyon süreçleriyle birlikte toplam sekiz yıl faaliyet öngörülüyor.
ÇEVDER, bölgede 3 ayrı ÇED alanında, 470 hektarlık alanın madencilik faaliyetleriyle yok olacağını; açık ocak sahası, şantiye, toprak ve cevher depolama alanları, kırma-eleme tesisleri ve siyanür kullanımı gibi çevreyi olumsuz etkileyecek faaliyetlerin yapılacağını vurguluyor. Bölgedeki bilim insanları ve uzmanlar, İliç faciasının yaşandığı geçmiş deneyimden ders alınmadığını ve daha yıkıcı bir ekolojik felaketin kapıda olduğunu söylüyor.
ÇEVDER: “Diyadin-Mollakara’da Ekolojik Kırım Projesi İstemiyoruz!”
Van Çevre Koruma Derneği’nin çağrısıyla Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda çevre ve ekoloji örgütü ile baro temsilcileri Diyadin’de bir araya gelecek. 29 Mayıs günü saat 14.00’te yapılacak olan basın açıklamasıyla, Mollakara Altın Madeni projesine karşı tek ses çıkartılacak. ÇEVDER ve destek veren kurumlar, “Diyadin-Mollakara bir altın madeni değil, bir eko-kırım projesidir! Geleceğimizi yok etmeyin. Yeni bir İliç felaketi yaşanmadan önce bu proje iptal edilmelidir” diyerek yetkililere çağrıda bulunuyor.
Katılımcı Kurum ve İnisiyatifler
-
DİSDER - Doğa İçin Sanat Derneği
-
DOĞÇEP - Doğu Anadolu Çevre Platformu
-
Diyadin Çevre İnisiyatifi
-
VAN ÇEVDER - Van Çevre Koruma Derneği
-
Zilan Ekoloji Platformu
-
Ağrı Barosu
-
Batman Barosu
-
Diyarbakır Barosu
-
Iğdır Barosu
-
Muş Barosu
-
Van Barosu
-
Ayvalık Doğa Koruma
-
Batman Çevre Gönüllüleri Derneği – TÜRÇEP
-
Bazid Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü
-
Bergama Sivil İtaatsizlik
-
BİNÇEV-DER Bingöl Sürdürülebilir Kalkınma Çevre, Gençlik ve Sivil Toplum Geliştirme Derneği
-
Bodrum Dağdaşlar Grubu
-
Bodrum Yurttaş İnisiyatifi
-
DEDEF Munzur Koruma Kurulu
-
Dirmil Kadın Kollektifi
-
Doğaya Güç Kat Ağı
-
Doğu Akdeniz Çevre Platformu
-
Doğubayazıt İş İnsanları Derneği
-
Ekoloji Birliği
-
Erciş Süphan Dağcılık Arama Kurtarma
-
Sanat Kültür ve Doğa Koruma Derneği
-
Halkevleri Kent ve Ekoloji
-
Iğdır Emek ve Demokrasi Platformu
-
İÇAÇEP - İç Anadolu Çevre Platformu - TÜRÇEP
-
İHD Ağrı Şubesi
-
İHD İnsan Hakları Derneği
-
İHD Doğu Beyazıt Temsilciliği
-
İHD Iğdır Temsilciliği
-
Zortul Çevre Grubu
-
İklim Adaleti Koalisyonu
-
İzmit Yerel Gündem 21 Çevre Kooperatifi
-
Kocaeli Çevre Platformu
-
Mardin Çevre, Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği (TÜRÇEP)
-
Muş Meşe Erozyonla Mücadele Doğa Koruma ve Ağaçlandırma Derneği-TÜRÇEP
-
MUÇEP – Muğla Çevre Platformu
-
MUÇEP-Datça
-
Munzur Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği
-
Muş Kültür Derneği
-
Muş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası
-
Niğde Çevre Eğitim Kültür Derneği – TÜRÇEP
-
Polen Hareketi
-
Sarımlı Havzası ve Çevresi Doğal Mirasın Korunması Derneği
-
Süphan Dağcılık Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği
-
TÜRÇEP - Türkiye Çevre Platformu
-
UTGB - Ulusal Tarım Birliği
-
Van Erciş Zilan Çevre Platformu
-
Yaşam ve Dayanışma Yolcuları
-
Yeşil Direniş Gazetesi
-
Yeşil Yaşam İnisiyatifi