Van'ın Tuşba ilçesinde yer alan Ayanis Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında bu yıl önemli buluntular elde edildi. Yaklaşık 36 yıldır süren kazılar, son yıllarda Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı'nın başkanlığında devam ediyor. Bu yılki kazı çalışmalarında, yaklaşık 2 bin 700 yıllık 3 bronz kalkan ve 1 miğfer gün yüzüne çıkarıldı.
Kazı Bulguları ve Açıklamalar
Prof. Dr. Mehmet Işıklı, bu yılki kazılarda çıkan bronz kalkanların en zengin buluntuları oluşturduğunu belirtti. Kazılar sırasında bulunan 3 bronz kalkan ve 1 miğferin oldukça iyi durumda olduğunu vurgulayan Işıklı, Ayanis Kalesi'nde yaşanan büyük depremin ardından bazı eserlerin deforme olduğunu, ancak bu buluntuların 6-7 metre derinlikten sağlam bir şekilde çıkarıldığını söyledi.
Miğferin törensel bir miğfer olduğunu ve bezemelerinin restorasyon ve konservasyon sonrası daha net bir şekilde ortaya çıkacağını ifade eden Işıklı, bu buluntuların bir kraliyet ya da dini elit grubuna ait olduğunu ve Urartuların metal işleme konusundaki ustalıklarını gözler önüne serdiğini belirtti.
Urartuların Metal İşleme Sanatı
Prof. Dr. Işıklı, Urartuların taşı, madeni ve metali çok ustaca işleyen bir uygarlık olduğunu ve Anadolu kültüründe özel bir yere sahip olduklarını vurguladı. Ayanis Kalesi'nde bugüne kadar yaklaşık 30 bronz kalkan bulunduğunu ve bu yılki buluntuların tapınak alanındaki kalkanlardan 3 örnek olduğunu belirtti. Kalkanların ve miğferlerin tanrı Haldi'ye ithaf edildiği ve bu eserlerin Ayanis Kalesi'ne kazandırıldıktan sonra bölge müzesinde sergileneceği ifade edildi.