Avrupa ülkeleri, 27 Ekim Cumartesi’yi 28 Ekim Pazar’a bağlayan gece kış saati uygulamasına geçiyor. Bu kapsamda, gece yarısında saatler bir saat geri alınacak ve Avrupa’daki vatandaşlar bir saat daha fazla uyuyabilecek.

Ancak, yaz ve kış saati uygulaması tartışmaları Avrupa Birliği’nde (AB) sürmeye devam ediyor. AB Komisyonu, 2018’deki halk anketinin ardından saat değişikliğini kaldırma yönünde bir yasa tasarısı hazırlamış ve bu tasarı Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından da onaylanmıştı. Buna karşın, üye ülkeler arasında yaz veya kış saati konusunda bir uzlaşma sağlanamaması nedeniyle uygulama hâlâ devam ediyor. Yunanistan ve Kıbrıs'ın itirazlarının yanı sıra ülkeler arasında süregelen fikir ayrılıkları, bu değişikliğin askıya alınmasına neden oldu. Tartışmalar sürerken Ukrayna, 2023 yazında kalıcı olarak kış saati uygulamasına geçerek Orta Avrupa Zamanı'nı (OAZ) tercih etti.

Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri Araştırmalarla Ortaya Kondu

Yaz ve kış saati uygulamalarının insan sağlığına etkisi de bilim insanları tarafından tartışılan konular arasında yer alıyor. Almanya’da sağlık sigortası şirketi DAK tarafından yapılan bir ankete göre, her dört kişiden biri saat değişikliğinden sonra fiziksel ya da psikolojik sorunlar yaşadığını belirtiyor. Bu katılımcıların yüzde 85’i, saat değişikliği sonrası kendilerini yorgun veya halsiz hissettiklerini söylerken, yüzde 63’ü uykuya dalma sorunları yaşadığını, yüzde 16’sı ise depresif ruh hali ile mücadele ettiğini ifade ediyor. Uzmanlar, biyoritmin değişikliklerden olumsuz etkilendiğini ve saat ayarlamalarının fiziksel ve psikolojik durum üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

Enerji Tasarrufu Tartışmalı Bir Konu

Saat değişikliğinin ilk kez yapılmasının ardında enerji tasarrufu amacı yatıyordu. Gün ışığından daha fazla yararlanmak isteyen birçok AB ülkesi, yaz ve kış saati uygulaması ile enerji tüketimini düşürmeyi hedeflemişti. Ancak, yapılan araştırmalara göre yaz saati uygulamasının enerji tasarrufu sağladığına dair kesin bir kanıt bulunmuyor. Günümüzde enerji tasarrufu gerekçesi geçerliliğini yitirmiş durumda.

Türkiye ile Avrupa Arasındaki Saat Farkı Artacak

Avrupa’nın kış saatine geçmesiyle Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki saat farkı da değişecek. Türkiye, 2016’dan bu yana yaz saati uygulamasını yıl boyu sürdürüyor. Avrupa’nın kış saatine geçmesiyle birlikte Türkiye ile Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İtalya, İsviçre, İsveç ve Danimarka arasındaki saat farkı 1 saatten 2 saate çıkacak. İngiltere ile olan saat farkı ise 3 saat olacak. Dijital cihazlar otomatik olarak güncellenirken, mekanik saatlerin kullanıcılar tarafından manuel olarak bir saat geri alınması gerekecek.

Kaynak: HÜRRİYET