PKK’nın silahlı mücadeleyi sonlandırdığını ve örgütsel yapısını feshettiğini ilan etmesinin ardından gözler sürecin en kritik aşamasına çevrildi. Bundan sonraki süreçte, PKK’nın sahada bu karara uygun hareket edip etmediği MİT tarafından yakından izlenecek. Örgütün gerçekten silah bırakıp bırakmadığı ise MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacağı raporla netlik kazanacak.

PKK Fesih Kararını Kongrede Aldı

Terör örgütü PKK, 5-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği kongrede, silahlı mücadeleye son verme ve örgütsel yapıyı feshetme kararını aldı. Bu karar, 12 Mayıs’ta yazılı bir açıklama ile kamuoyuna duyuruldu. Açıklamada, “örgütün tüm faaliyetlerine son verildiği ve silah bırakıldığı” belirtildi. Artık gözler, bu kararın sahada nasıl uygulanacağına ve silahların nasıl teslim edileceğine çevrildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Açıklama: MİT Süreci Yakından Takip Ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “MİT ve diğer ilgili birimler, herhangi bir yol kazasının yaşanmaması adına süreci titizlikle takip edecek,” ifadelerini kullandı. Erdoğan, MİT’in sürece liderlik edeceğini ve atılacak adımların güvenlik açısından dikkatle değerlendirileceğini vurguladı.

Haziran Ayı Sonuna Kadar Tamamlanması Bekleniyor

MİT, PKK’nın fesih ve silah bırakma kararının ardından uygulamaların sahadaki karşılığını adım adım izleyecek. Sürecin Haziran ayı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Türkiye, Irak ve Suriye’de PKK’nın silahlarını teslim edeceği merkezler belirlendi. Bu kapsamda Irak’ta Süleymaniye ve Erbil şehirlerinde iki ayrı komisyon kurulacak.

Bahçeli’den Demirtaş’a Görüşme Talebi
Bahçeli’den Demirtaş’a Görüşme Talebi
İçeriği Görüntüle

Komisyonlar Kuruluyor, Silah Teslim Süreci Takip Ediliyor

Süleymaniye ve Erbil’de kurulacak komisyonlarda Irak Merkezi Hükûmeti, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve MİT’ten yetkililer yer alacak. Söz konusu mekanizma, silahların teslimini organize edecek. Süreç, MİT tarafından 7/24 takip edilecek. Türkiye’de ise teslim süreci tamamen MİT kontrolünde olacak.

Rapor Belirleyici Olacak

Milliyet’in haberine göre, PKK’nın sahadaki faaliyetlerinin gerçekten sonlandırılıp sonlandırılmadığı, Irak ve Suriye’deki bağlantılı grupların da silah bırakıp bırakmadığı gibi tüm veriler değerlendirilecek. Nihai karar ise MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın hazırlayacağı kapsamlı raporla verilecek. Kalın’ın raporunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunmasının ardından devlet, PKK’nın silah bıraktığını resmen kabul edip etmeyeceğine karar verecek.

Süreç Nasıl Başladı?

Sürecin fitilini, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Ekim 2024’te yaptığı “Teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin Meclis’te konuşsun,” açıklamasıyla ateşledi. Bunun ardından DEM Parti, 26 Kasım’da Adalet Bakanlığı’na başvurarak Abdullah Öcalan’la görüşme talebinde bulundu. Bu talep, 27 Aralık’ta Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından olumlu karşılandı.

İlk görüşme 28 Aralık 2024’te, ikinci görüşme 22 Ocak 2025’te yapıldı. DEM Parti heyeti daha sonra Erbil’de Neçirvan Barzani ve Mesut Barzani, Süleymaniye’de ise Bafil ve Kubat Talabani ile görüştü. 17 Şubat’ta yapılan son İmralı görüşmesinde, Abdullah Öcalan “silah bırakma çağrısında bulunduğunu ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstlendiğini” açıkladı. Açıklamayla birlikte Öcalan’ın güncel bir fotoğrafı da kamuoyuna sunuldu.

PKK 12 Mayıs’ta Resmen Feshedildi

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 9 Mayıs’ta yaptığı açıklamada “PKK’nın kongresini toplaması an meselesi” demişti. 5-7 Mayıs’ta yapılan kongrenin ardından 12 Mayıs 2025’te PKK, fesih kararını ve silah bırakma iradesini kamuoyuna duyurdu.

Kaynak: haberlercom