“SERAMİK, MERMERİN SENTETİK TÜREVİ GİBİ”
Mermer oluşumunda kireçtaşı ve dolomit gibi karbonatlı kayaçlar; sıcaklık ve basınçla birlikte dönüşüm geçirir. Dönüşüm sırasında kireçtaşı kristalleşir İlk başta oldukça küçük olan bu kristaller, dönüşüm esnasında büyüyerek ana yapıları oluşturur. Böylece mermerin ana dokusu ortaya çıkar. Ayrıca Seramikte hammadde olarak sadece çamur kullanılır ve bu çamur doğadan elde edilen kil, kaolen, kuvars ve feldspat maddelerinin belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilir. Bu maddeler hamur haline getirilerek preslenir ve 1100 derecenin üzerinde yüksek sıcaklıkta fırınlanır.
Seramiği “mermerin sentetik türevi” olarak tanımlayan Şener İnat, seramik çeşitlerini şu şekilde anlattı: “Seramik; yüzeyine sır verilip fırınlandıktan sonra piyasaya sunulan, genellikle banyo, iç-dış mekan ve ıslak zeminlerde kullanılan bir malzemedir. Ebatlarına, kullanım alanına ve kalitesine göre çeşitlenir.” İç mekan ürünlerinin daha uygun fiyatlı olduğunu belirten Şener, dış mekan ürünlerinde ise su emiciliğinin düşük olması gerektiğini, bu da üretim maliyetlerini artırdığını ifade etti.
NAKLİYE MASRAFI VAN VE HAKKARİ’Yİ ZORLUYOR
İnat, Van’da bir seramik ürününün metrekare başına 40 TL sadece nakliye masrafı taşıdığını vurguladı: “Uşak, Kütahya, Çanakkale ve İzmir gibi batı illerinden gelen ürünlerin nakliyesi bize çok pahalıya mal oluyor. Bitlis’te bu rakam 35 TL, Ankara’da 15-20 TL iken, Van’da bu bedel 40 TL’ye çıkıyor.” Bu durumun fiyatlara doğrudan yansıdığını belirten İnat, 60x120 ebatındaki seramiklerin şu anda 350 TL’ye satıldığını, 60x60’lıkların 300 TL, 30x60’lıkların ise 195-230 TL arasında değiştiğini söyledi.

“İKİ AYLIK MAAŞLA SADECE BİR BANYO YAPILABİLİYOR”
Gelir düzeyinin düşük olduğu bölgede bu fiyatların halkı zorladığını dile getiren İnat, “İnsanlar artık bir banyoyu yaptırmak için iki aylık maaşını harcamak zorunda kalıyor” dedi. Van’ın iklim şartları nedeniyle seramik üretimine uygun olmadığını, çünkü fayanstaki nemin bu bölgede zor giderildiğini anlatan İnat, üretimin sıcak bölgelerde yapılmasının daha mantıklı olduğunu vurguladı: “Van’da üretim mümkün değil ama Batman gibi iklim olarak daha uygun bir şehirde seramik tesisi kurulursa, doğudaki fiyatlar ciddi şekilde düşer.”

DOĞU’DA TÜKETİCİ, SERAMİĞE DAHA FAZLA ÖDÜYOR
Seramik sektöründeki bu maliyet farkı, Van ve çevre illerde tüketicilerin daha yüksek bedellerle karşılaşmasına neden oluyor. Şener İnat’ın çağrısı ise net: “Doğudaki fiyat yükünü hafifletmek için bölgeye yakın bir seramik fabrikası şart.”