Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan inci kefali, her yıl olduğu gibi bu yıl da üreme döneminde tuzlu sudan tatlı suya zorlu göç yolculuğuna başladı. Mayıs ayının gelmesiyle birlikte, binlerce inci kefali suyun akışının tersine yüzerek akarsulara yumurtalarını bırakmak için adeta zamana karşı yarışıyor.
Avlanması 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında yasak olan inci kefali, Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularından çıkarak 12 farklı noktadan göle dökülen akarsulara göç ediyor. Özellikle Erciş ilçesindeki Deli Çay’da ve Muradiye ilçesindeki balık bendinde yaşanan bu doğa olayı, izleyenlere görsel şölen sunarken, dere kenarlarını dolduran martılar için ise adeta bir ziyafete dönüşüyor.
Kayalara Karşı Zıplayarak Hayat Mücadelesi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, inci kefalinin göç sürecini “olağanüstü bir yaşam mücadelesi” olarak tanımlıyor. Gölden akarsulara geçmeden önce yaklaşık iki haftalık bir fizyolojik hazırlık sürecinden geçen balıklar, ardından kilometrelerce yol katederek yumurtlama alanlarına ulaşıyor.
“20 santimetrelik bir balığın 2-3 metrelik kayaları zıplayarak aştığını düşünün. Martılar, yılanlar ve şiddetli akıntıya rağmen bu mücadeleyi veriyor,” diyen Dr. Akkuş, bu canlıların tek yenemediği düşmanın ise insan olduğunu vurguluyor.
“İnci Kefalinin Bizim Yardımımıza İhtiyacı Var”
Kaçak avcılığın halen en büyük tehdit olduğuna dikkat çeken Dr. Akkuş, “Tüm bu zorlu yolculuğu tamamlayan inci kefalini, bilinçsiz ve yasa dışı avcılık yüzünden kaybediyoruz. Onu bu doğal döngüde korumak bizim görevimiz” diye konuştu.
Yasa gereği inci kefalinin avlanması üç ay boyunca yasak. Yetkililer, bu dönemde vatandaşlardan doğaya saygılı olmalarını ve kaçak avcılıkla mücadeleye destek vermelerini istiyor.