Van’ın Bardakçı Köyü’nde, geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan geleneksel çömlekçilik, Oğuzhan Eşme ve babası sayesinde yeniden hayat buldu. Plastik ürünlerin yaygınlaşmasıyla birlikte unutulmaya yüz tuttu.
Van'da oturan Oğuzhan Eşme, 16 yıl önce başladığı baba mesleği çömlekçiliği yaşatmaya çalışıyor. Van’ın Bardakçı Köyü’nde her gün çanak, çömlek, testi ve yayık gibi geleneksel ürünleri üreten Eşme ailesi, kaybolmaya yüz tutmuş bir zanaatı geleceğe taşıyor. Anadolu’nun en köklü el sanatlarından biri olan çömlekçilik, onların emeği sayesinde yeniden ilgi görmeye başlarken, Bardakçı Köyü de bu kültürel mirasla adından söz ettiriyor.
“KÖYÜMÜZÜN ADI BU İŞTEN GELİYOR”
Çömlek ustası Oğuzhan Eşme, mesleklerinin geçmişini şu sözlerle anlattı:
Çömlek Ustası Oğuzhan Eşme, Çömlekçilik atölyemiz Van’ın Bardakçı köyünde yer alıyor, üretimi de burada yapıyoruz. Zaten köyümüzün adı da bu işten geliyor; eskiden herkes bu işi yaparmış, geçimini çömlekten sağlarmış. Ama plastik ürünler çıkınca bu zanaat terk edildi, kimse ekmek kazanamaz oldu. Şu anda bu işi köyde sadece babamla ben yapıyoruz”
GELENEKTEN GELECEĞE
Baba-oğul olarak üretime devam ettiklerini söyleyen Eşme, motifli ürünler ve süs eşyaları da yaptıklarını belirterek, “Motifli ürünler üretiyoruz. Küçük dekoratif eşyalar, hecelik dediğimiz süs ürünleri de yapıyoruz. Yeni yeni geliştirmeye çalışıyoruz. İnşallah daha da güzel olacak” dedi.
“FİYATLARIMIZ GAYET UYGUN”
El emeği ürünlerini uygun fiyatlara sunduklarını ifade eden Eşme, “Çömlekler 50 TL’den başlıyor, işlemeli, motifli olanlar ise 1500 civarına çıkıyor. Fiyatlarımız gayet uygun. Merak edenler gelip görebilir” diyerek hem üretime hem satışa hazır olduklarını vurguladı.
KÜLTÜREL MİRASA SAHİP ÇIKIYORLAR
Bardakçı Köyü’nde bir zamanlar herkesin geçim kaynağı olan çömlekçilik, bugün sadece Eşme ailesi tarafından yaşatılıyor. Oğuzhan Eşme’nin gayretiyle hem ata mirası korunuyor hem de kültürel bir değerin yok olmaması için çaba gösterildi.