Van YYÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Afrika’dan gelen toz taşınımı olaylarının iklim değişikliğiyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. Alaeddinoğlu, bu durumun hem çevresel hem de tarımsal etkilerine dikkat çekti.

Van’da son günlerde etkili olan ve hayatı olumsuz etkileyen toz taşınımıyla ilgili Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu önemli açıklamalarda bulundu. Alaeddinoğlu, toz taşınımı olaylarının iklim değişikliğiyle birlikte arttığını ve artık çok daha sık ve yoğun şekilde yaşandığını ifade etti.

Van’da Sanat Yolculuğu Başlıyor
Van’da Sanat Yolculuğu Başlıyor
İçeriği Görüntüle

ÇEVRESEL SORUN HALİNE GELİYOR

Afrika kıtasından gelen tozların, özellikle bahar aylarında Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Van’da da etkili olduğunu belirten Alaeddinoğlu, “Bu tozlar genellikle Sahra Çölü’nden, rüzgârların etkisiyle Akdeniz ve Arap Yarımadası üzerinden Türkiye’ye ulaşıyor. Yağışlarla birlikte yere inen bu tozlar, evlerin balkonlarında ve araçlarda çamurlu bir görüntü oluşturuyor. Görsel rahatsızlık yaratmasının yanı sıra, bu durum su tüketimini de artırdığı için ciddi bir çevresel sorun haline gelebiliyor” dedi.

“TOPRAK İÇİN FAYDALI, GÖRSEL AÇIDAN OLUMSUZ”

Toz taşınımının yalnızca olumsuz yönlerinin olmadığını vurgulayan Alaeddinoğlu, “Bu tozlar mineral bakımından oldukça zengin ve verimli topraklardır. Tarımsal açıdan değerlendirildiğinde, toprağın mineral ihtiyacını karşılayarak verimliliği artırabilirler. Dolayısıyla çiftçiler açısından bu süreç olumlu etkilere sahip olabilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA