Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 12 yıllık zorunlu eğitimin kısaltılacağı iddialarına yönelik açıklamalarda bulundu. TRT Haber canlı yayınına katılan Bakan Tekin, bu konuda şu an için alınmış bir karar olmadığını belirterek, kamuoyundaki tartışmaları yakından takip ettiklerini söyledi.
“Tartışmalar Var, Karar Yok”
Bakan Tekin, 2011’de hayata geçirilen 4+4+4 sisteminden bu yana zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarıldığını hatırlattı. Bu uygulamayla birlikte lise düzeyinde okullaşma oranlarının ciddi oranda arttığını belirten Tekin, “2011’de lise eğitimi alan gençlerin oranı yüzde 60’lardayken bugün yüzde 90’lara ulaşmış durumda. Bu bizim için önemli bir kazanım” dedi.
Yükseköğretime Geçiş Eleştirileri Gündemde
Tekin, zorunlu eğitim süresine ilişkin yapılan tartışmaların temelinde yükseköğretime geçiş oranlarının artmasının yattığını belirtti. Özellikle mesleki ve teknik eğitim alanında sektörlerden gelen eleştirilerin dikkate alındığını kaydeden Tekin, “Sanayi ve ticaret çevreleri nitelikli eleman bulamamaktan şikayetçi. Bu da sistemin farklı açılardan yeniden ele alınmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.
Lise Eğitimi İçin Alternatif Modeller Tartışılıyor
Bazı çevrelerin lise eğitiminin 2 veya 3 yıla indirilerek öğrencilerin daha erken mesleki eğitime yönlendirilmesini önerdiğini söyleyen Tekin, bu konuda kesinleşmiş bir karar olmadığının altını çizdi. “Bu tartışmaların bir karar sürecine dönüşebilmesi için siyasi mekanizmalarla istişare edilmesi gerekir. Şu an için sadece süreci takip ediyoruz” dedi.
Kamuoyunun Talepleri Dikkate Alınacak
Bakanlık olarak toplumdan ve sektörlerden gelen talepleri değerlendirdiklerini söyleyen Tekin, olası bir değişikliğin ancak kapsamlı uzlaşıyla mümkün olacağını vurguladı. “Bunların içerisinden süzülecek, üzerinde uzlaşılmış konular olursa Sayın Cumhurbaşkanımız ve kabineyle değerlendiririz” dedi.